Europas største taperland og historisk mest kuet vil ha oppreising

Europas største taperland og historisk mest kuet vil ha oppreising

Fra RTE

Underhuset i det Polske parlamentet har stemt for å kreve 1 320 000 000 000 000 000 (trillioner) dollar i erstatning fra Tyskland for skader og tap under 2.verdenskrig.

Samtidig insisterer hisorikere og forskere at noen av grusomhetene det refereres til mer faktisk ble begått av polakker! Forslaget og kravet mot nåtidens gjelds-Tyskland ble vedtatt med 418 stemmer mot 4. Det er Polens regjerende «lov og rettferdighets-parti, Prawo i Sprawiedliwość, (PiSS) samt deler av opposisjonen som står bak det historieløse kravet.

PiSS’ preik har krevd oppreisning fra Tyskland helt siden det inntok parlamentet i 2015. Opprinnelig var bakgrunnen for kravet et estimat fremlagt i 2019 som anslo kostnadene for nazistenes okkupasjon til 850 milliarder dollar, men PiSS’ egne «rapporter» og utregninger har nå økt kravet til 6,2 trillioner zloty, 1,32 trillioner dollar.

På tidspunktet for publisering av «rapporten» uttalte PiSS-lederen Jaroslaw Kaczynsk at estimatet var «ganske moderat» og ett Tyskland kunne betale, og at Tysklands betaling ville tjene «ekte polsk-tysk forsoning.»

Tyskland på sin side har hevdet at Polen ga fra seg sin rett til erstatninger i en avtale fra 1953 undertegnet av dens kommunistiske regjeringen og Øst-Tyskland, samt i en traktat fra 1990 mellom Øst- og Vest-Tyskland og Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike.

Polen og pratet fra PiSS bestrider dette med at 1953-avtalen ble signert under tvang fra Sovjetunionen, og at de derfor ikke var tilstrekkelig involvert eller fri i disse forhandlingene.

Kravet fra PiSS om oppreisning tar for seg flere hendelser hvor jøder ble myrdet av polske borgere, sa Jan Grabowski, som selv er en polskfødt professor og «Holocaust-forsker» ved Universitetet i Ottawa, til Times of Israel

«Å skylde på disse pogromene og grusomhetene på Tyskland alene er «ganske forferdelig». Det er et rent politisk dokument uten historisk verdi» sa Grabowski om «rapporten» fra PiSS.

Kritikken.no

Kritikken.no

Redaktør