Russlands vinteroffensiv utvides etter erobringen av Soledar? Ny militærleder utnevnes

Russlands vinteroffensiv utvides etter erobringen av Soledar? Ny militærleder utnevnes

Sjefen for den russiske generalstaben, Valery Gerasimov ble onsdag utnevnt til å lede de russiske styrkene i Ukraina. Gerasimov erstatter sådan Sergej Surovikin, som har hatt fokus på omorganiseringen og det strategiske bombardementet av Ukrainas energi-infrastruktur. Gerasimov er den russiske generalstabssjefen som har sittet lengst i post-sovjet, og angivelig vært forsøkt avrettet flere ganger av ‘vestligsinnede’ aktører.

Omstillingen skjer samtidig som russiske styrker har tatt kontrollen på den strategisk betydelige byen Soledar, og ellers viser tegn på fremgang og troppeforflytning ved nøkkelpunkter i det østlige Ukraina.

Gjenerobringen av Soledars vil styrke russiske styrkers strategiske posisjon og videre være til nytte i deres angrep på byen Bakhmut, som ligger omtrent 10 km sørvest. Blant annet vil Soledar og omegn gi russerne en sikker artilleriposisjon innenfor rekkevidde. Soledar har også dype saltgruver, og som kan brukes til å stasjonere tropper og lagre utstyr slik at de også er beskyttet mot ukrainske missiler.

Det er imidlertid den kontroversielle Wagner-gruppen som har tatt den mesteparten av æren for å ha «stormet» Soledar.

Den russiske fremgangsmåten, ifølge en anonym ukrainsk offiser, var den at Wagner-gruppen gikk hardt inn inn først, og når ukrainske tropper startet å lide tap og ble utslitte, så sendte russerne inn godt trente soldater, deriblant fallskjermjegere og spesialstyrker.

Tirsdag kveld sa Wagnergruppens leder, Jevgenij Prigozjin, at styrkene hans hadde full strategisk kontroll, og at rundt 400 Ukrainske soldater var omringet. Flere skal også ha overgitt seg.

Det russiske forsvarsdepartementet kom i etterkant ut med en uttalelse som ser ut til å nyansere påstanden om at det bare var Wagner-tropper som var involvert.

Dette førte til at Prigozhin gjentok påstanden om at seieren var Wagners fortjeneste, onsdag kveld. I en kort uttalelse på Telegram skrøt Priogozhin av at leiesoldatene hans hadde drept rundt 500 pro-ukrainske tropper.

Hele byen er strødd med likene av ukrainske soldater.

Uttalelsen kan muligens bekreftes i form av en video, også sluppet på Telegram, som viser angivelig det som er barrikaderte og omringede ukrainske soldater i Soldedar som ligger i dekning under ild. Det blant et hopetall av døde kolleger.

De tilsynelatende varierende uttalelsene antyder en splittelse i Russlands militære ledelse, spesielt mellom Wagner-gruppen og det russiske forsvarsdepartementet. Det er også iblant flere russiske ‘militærbloggere’ ytret at Surovikin (General «Armageddon») etter hvert har fått for mye makt, som dermed satte Gerasimov litt på ‘sidelinjen’ i relasjon til Putin.

Samtidig pekes det på at erobringen av Soledar strategisk innebærer også starten på et større behov for mer koordinasjon. Dette i og med at Russland angivelig planlegger å utvide sin motoffensiv med flere bakkestyrker og en større kommende nasjonal masse-mobilisering.

Relatert: Ukrainas midlertidige motoffensiv — konsekvenser og implikasjoner?

Ukrainas komiker-president, Volodymyr Zelensky benektet på sin side at Soledar hadde falt. —Terrorstaten og dens propagandister prøver å late som om de har oppnådd noen suksesser i Soledar, sa Zelensky i sin nattlige tale onsdag, «men kampene fortsetter».

Vi gjør alt, uten å stoppe. Hver eneste dag, for å styrke ukrainsk forsvar. Potensialet vårt vokser.

Utvider strategisk og Wagnergruppen fører an

Situasjonen i sør-liggende Bakhmut er traurig for Ukrainerne. Sykehusene er stappfulle av skadde soldater og ambulansene kjører frem og tilbake uten pause. Også i Bakhmut er Wagner-gruppen, ifølge en Ukrainsk gruppeleder, som «psykedeliske og hjernevaskede orcer og krypdyr som ikke gir opp, og aldri stopper å komme fremover».

I nord, og generelt, bør det strategisk sett snart skje noe om Russland skal stresse og bryte ned Ukrainske styrker. Men dette er ikke noe bare jeg mener. Det er også en teori som deles av vestlige etterretningstjenester. Noe som ifølge disse kildene er en kommende og springende del av det som burde være på plass av strategi i Russlands motoffensiv. Hensikten er først og fremst den å binde opp fienden i kamper, og på den måten også hindre ukraniske styrker å forsterke og flytte troppene sine. Spesielt sådan i retning østfronten.

En annen åpen mulighet sådan er å åpne en ny og smartere offensiv med utgangspunkt fra Hviterussland i retning Kiev Oblast, noe som vil kunne blant annet også bidra til å forstyrre distribusjonen av nye vestlige våpenleveranser til fronten. Dette kan også være mulig ganske rimelig og raskt etter som Ukrainerne på lengre sikt evt. blir tvunget til å ta vanskeligere beslutinger med tanke på disponering av styrkene sine.

Utnevnelsen av Gerasimov indikerer sånn sett trolig for at noe større og mer koordinerte handlinger er på gang strategisk, da logistikken i tilfelle av en slik mer omfattende betinget invasjon vil være av en mer kritisk art enn det kanskje hittil, og i det hele tatt har vært behov for.

Relatert: Oberst og anti-Neocon: Ukraina taper krigen. 150.000 fortapte. Propagandaen går hett. Rekrutterer unge tenåringer

Vestlige medier, NATO-propagandister og andre «krigseksperter» insisterer imidlertid som vanlig at utnevnelsen er et «åpenbart» resultat av «feilende» militære resultater for Russland, og «russisk hodeløshet og desperasjon». Dette altså mer eller mindre rett etter at Russland har fått sin største strategiske seier på tre måneder, i form av Soledar samt andre strategisk betydelige steder, hvor de nå øker i militært antall og intensitet.

De ukrainske flankene minker

Selv har jeg valgt å støtte de stakkars «krypdyrene» i den «ulovlige» Wagnergruppen. Dette ved å blant annet gå til innkjøp av forskjellige typer, tilsynelatende brukbare fritidsklær samt litt forskjellig annet fra den stakkars Wagnergruppens «merch shop».

Hva med en ikke-rasistisk satengpysjamas fra Wagner?

Det skulle da bare også mangle at de aller mest sårbare, som angivelig blir kastet frem på slagmarken som skyteskiver, forsøkskaniner, lokkeduer og det hele, ikke skulle få noen få kroner.

Det blir uansett bare lommerusk sammenlignet med gigantsummene og våpenleveransene som «vesten» sender avgårde som den største moralske selvfølge.

Kritikken.no

Kritikken.no

Redaktør